OYUN TERAPİSİ
Yetişkinlerdeki sözel iletişim ile oluşan terapi süreci, çocuklarda oyun aracılığı ile gerçekleştirilir. Yani oyun çocuğun dilidir.
Oyun, çocukların duygularını farketmesi, doğru biçimde ifade etmesi; yaşadığı zorluklarla başetme becerilerini geliştirilmesi, sosyal becerilerini desteklenmesi gibi çocukla ilgili birçok alanda oldukça etkili bir araçtır.
Çocuklar sözel olarak ifade edemedikleri birçok şeyi terapisti ile oyun aracılığıyla paylaşır. Oyun terapisti gözlem ve değerlendirme doğrultusunda uyguladığı terapi türüne göre çocuğa zorluklarla başetmeyi öğrenmesini, kendi stratejilerini oluşturma becerisinin geliştirmesini, yine oyun aracılığı ile sağlamayı hedefler.
Oyun terapisi daha çok 2-11 yaş çocukları için etkili olarak kullanılır. Çocuğun yaşıyla beraber bilişsel ve duygusal gelişimi de önemlidir.
Oyun terapisini uygulayan uzmanın mutlaka bir oyun terapisi eğitimi almış olması gerekmektedir. Zaman zaman oyun terapileri grup oluşturularak da uygulanabilmektedir.
Oyun Terapisi hangi durumlarda kullanılır?
- Tırnak Yeme
- Alt Islatma
- Ayrılık Anksiyetesi
- Depresyon
- Travma
- Yas
- Okul Fobisi
- Boşanma
- Mastürbasyon
- Parmak Emme
- Yalan öyleme
- Kardeş Kıskançlığı
- Arkadaş Sorunları
- Zorbalık veya Zorbalığa Uğrama
- Öfke
Oyun Terapisi çocuklarda neyi hedefler/kazandırır?
- Duygularını farketme ve yönetme
- Zorluklarla başetmede yollar geliştirme
- Kendini daha iyi ifade etme
- Arkadaş ilişkilerinde dengeli olma
- Özgüven geliştirme
- Sosyal becerilerini arttırma
- Duygu ve davranışlarını uygun biçimde ifade etme
- Güven duygusunu geliştirme
- Olumsuz duygularla başetme
- Duygularını kabul etme
- Kabul edilebilir davranışlar geliştirme
- Benlik algısını destekleme
- Güçsüz yönlerini geliştirme
- Güçlü yönlerini destekleyerek beceri kazandırma
- Açık iletişim kurma
Oyun Terapisi’ nde özellikle anne-baba veya ebeveyn rolü üstlenen/bakım veren kişilerle işbirliği içerisinde olmak; gerektiğinde okul/kreş öğretmeni ile iletişim kurmak sürecin daha etkili geçmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Her terapi sürecinin kendi içinde bir hızı ve gidişatı vardır. Elbette her anne baba çocuğunun yaşadığı zorluğun bir an önce bitmesini ister. Ancak çocuklar için güven duymak kolay gibi düşünülse de iç dünyasını ilk kez tanıştığı terapistine açması ve güven duyması için zamana ihtiyacı olabileceği unutulmamalıdır.
Bir cevap yazın